Beyaz Altında Hasat Sürüyor

Beyaz Altında Hasat Sürüyor
 Muhabir
Konya'nın önemli tarım merkezlerinden Altınekin’de, kuru fasulye hasadı tüm hızıyla devam ediyor.

Konya'nın önemli tarım merkezlerinden Altınekin’de, kuru fasulye hasadı tüm hızıyla devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ve İlçe Müdürü Murat Harmankaya ile birlikte kuru fasulye tarlalarında incelemelerde bulunarak üreticilerden bilgi aldı.

MAKİNELEŞME İLE VERİMLİLİK ARTIYOR

İl Müdürü Seçen, Altınekin'de makineli tarımın yaygınlaşmasının, kuru fasulye üretiminde verimliliği artırdığına dikkat çekti. Seçen, "Konya, kuru fasulye üretiminde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biridir. 2023 yılında 91 bin dekar alanda 32 bin ton kuru fasulye üretimi gerçekleştirdik. Bu miktar, Türkiye üretiminin %13,23’ünü karşılıyor" dedi. Altınekin ilçesinde ise 1.126 dekarı tohumluk olmak üzere toplamda 9.300 dekar alanda kuru fasulye üretimi yapıldığını belirten Seçen, ilçede ortalama verimin 400 kg/dekar olduğunu ifade etti. Seçen, tarlada yapılan incelemelerde, işçilik maliyetini ve zamandan tasarrufu sağlayan makineli tarımın önemine vurgu yaptı. Oğuzeli Mahallesi’nde, hasadın fasulye hasat makinesiyle, harmanın ise biçerdöverle yapıldığını görmekten memnuniyet duyduğunu belirtti. Bu modern tarım yöntemlerinin, verimliliği artırdığını ve üreticilere büyük kolaylıklar sağladığını söyledi.

1724229979.jpg

DESTEK VE EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR

Konya genelinde makineli tarımın daha verimli kullanılması amacıyla destek, hibe ve eğitim çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirten Seçen, "Üreticilerimize ilimiz ve ülkemiz tarımına verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyor, bereketli ve bol bir üretim sezonu diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

‘VERİM İYİ, ÇİTÇİ MEMNUN’

Çiftçilerin kuru fasulye veriminden memnun olduklarını söyleyen Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Altınekin’de yaklaşık 10 yıl önce kuru fasulye üretimi çok fazlaydı. Fakat daha sonra yaşanan fiyat ve talep sorunlarından dolayı bitmişti. Bu yıl içerisinde çiftçilerimiz tekrardan kuru fasulye ekimini yapmaya başladılar. Şu anda çok yaygın. Verimi oldukça iyi. Tonu 40-43 bin lira civarında. Piyasa değeri düşmezse fiyat açısından da çiftçilerimiz memnun kalacaklar.” şeklinde konuştu.

1724229992.jpg

‘AZ SU TÜKETİYOR’

Kuru fasulyenin Konya Ovası için alternatif bir ürün olduğunun altını çizen Kağnıcıoğlu, “Kuru fasulyenin fiyatı düşmezse pancarla eşdeğer seviyede olacak. Alternatif bir ürün. Kuru fasulyenin su ihtiyacı, mısırın su ihtiyacına göre yarısı kadardır. Mısırdan az su tüketen bir ürün. Şu anda da hasadı başladı. 10-15 gün devam edecek. Kısa vadede yetişiyor. Piyasa değeri düşmediği sürece yetiştirilmesinde fayda var. Bakanlık tarafından da destek verilerek çiftçilerimizin tekrar kuru fasulye yetiştirmesine dönmesi desteklenebilir.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

bekir-kagnicioglu.jpg