Konya'da bunu yapmak lüks oldu! Konyalılar vazgeçti

Konya'da bunu yapmak lüks oldu! Konyalılar vazgeçti
 Muhabir
Konya düğünlerinin vazgeçilmez gelenekleri arasında yer alan pilav ikramı gelen zamlardan sonra lüks oldu. Evlatlarının mutlu gününde misafirlerine Konya pilavı ikram etmek isteyen aileler yeni fiyatlar karşısında adetlerini de değiştirmek zorunda kaldı.

Dövizdeki dalgalanma sonrası iç piyasada yaşanan pahalılık düğün sektörünü de yakından etkiledi. Konya düğünlerinin adetlerinden olan düğün pilavı geleneği mevcut ekonomik şartlarda adeta lüks oldu. Düğün yemeği veren sayısının geçmiş yıllara oranla yarı yarıya düştüğünü söyleyen Zirve Düğün Salonu İşletme Sahibi Osman Hoşnut, “Genelde bu günlerde insanlar arasında Konya pilavı vermek güçleşti, zorlaştı. Şu anda sezonu bitirmek üzereyiz ama geçen yıllara baktığımız dönemlerdeki yemek sayımızın daha yarısını bile bulamadık.

1-osman-hosnut.jpg

Bunun nedeni alım güçleri aşırı azaldı. İnsanların pilav döktürme kapasitesi giderek bitiyor. Bu yüzden pastalı düğünlere yöneliyorlar ve dahasını söyleyeyim nikahtan gidiyorlar. Adetler biraz daha geriye çekilmeye başladı. İnsanlar müsriflikten pahalılıktan kaçınmaya başladılar. O yüzden nikahla evlenme sayısı yemek ve pastalı düğünleri aşmaya başladı.” dedi.

1.jpeg

ERKEN REZERVASYON TAVSİYESİ

Düğün pilavı vermek isteyenlerin aylar öncesinden rezervasyon yaptırması gerektiğini ve böylelikle zamlardan etkilenmeyeceğini vurgulayan Osman Hoşnut, “Önceden görüşmek ve rezervasyon yaptırmak her zaman daha avantajlı. Düğünden aylar önce görüşme sağladığınız zaman o günün parası ile anlaşıyoruz.

8.jpeg

Böylelikle düğün yapacaklar kâra geçmiş oluyor. Müşteri bize kaparosunu veriyor ve kendini bize bağlayarak gidiyor. Gelen zamlarda da sorumluluk bize ait oluyor. Yeni fiyatları onlara yansıtmıyoruz. Özellikle geçen yıl üstüne ilave edip yaptığımız düğünler oldu. Yılbaşı itibariyle sezonumuz başlıyor ve yaz düğünü için bile rezervasyonlarımızı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

2.jpeg

KİŞİYE ÖZEL SERVİSE YÖNELİM AZALDI

Pandemi döneminde Konya pilavının ortaya değil kişiye özel servisle yapıldığını fakat pandemi sonrası tekrar eski düzene geçildiğini kaydeden Osman Hoşnut, “Tek tek servis etmenin artı bir bedeli var. tek kişiye özel yemek artı bir buçuğa katlıyor.

7.jpeg

O yüzdende zaten insanların alım gücü zaten zor bir de onu katlamaya kalkarsak hiç olmaz. İnsanlarımız zaten Konya'da birlikte yemek yemeye alışkındır. Bize o daha bereketli gelir. Hala az da olsa alakart servis isteyenler oluyor fakat pandemi sonrası bu baya azaldı.” diyerek sözlerini noktaladı.