Kutsal Kitaplar Ve Özellikleri

Kıymetli kardeşlerimiz bu hafta sizlerle imanın bir diğer şartı olan kitaplara iman konusuna değineceğiz. Allahu teâlâ insanlara uyarıcı olarak bir çok peygamber göndermiştir. Bununla beraber insanların rabbimizin emirlerini kolay bir şekilde yerine getirmemiz ve daha iyi anlamamız için kitaplar göndermiştir.

Bazı peygamberlere bu sahife olarak bazi peygamberlere ise kitap olarak indirilmiştir. Sahifeler veya suhuflar şu Peygamberlere inmiştir:

10 suhufu, Âdem aleyhisselama,

50 suhufu, Şit aleyhisselama,30 suhufu, İdris aleyhisselama,

10 suhufu, İbrahim aleyhisselama.

Dört büyük kitap ise şu Peygamberlere inmiştir:

Tevrat, Musa aleyhisselama,

Zebur, Davud aleyhisselama,

İncil, İsa aleyhisselama,

Kur’an-ı kerim, Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselama.

Her ilâhî kitap bir peygamber aracılığıyla gönderilmiştir. Kendisine kitap indirilen peygamber de, ondaki emir ve yasakların uygulanmasını göstermiş ve bunların yaşanabilir olduğunu ortaya koymuştur.Adı ne olursa olsun, nasıl nitelenirse nitelensin, bütün ilâhî kitaplar Allah kelamıdır. Kaynakları ve taşıdıkları mesaj açısından aralarında bir fark yoktur. Hepsi gerçektir ve gerçeği bildirir. Temiz yaratılmış melekler aracılığı ile indirilir.

Ama bazı kitaplar tahrif edilmiştir. İçlerinden sadece Kuran-ı Kerim tahrif edilmemiş ve edilmesine mümkün değildir. Rabbimiz ayeti kerimede bizlere şöyle buyuruyor; Kur’an’ı kesinlikle biz indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız.(Hicr Süresi 9 ayet)

Yüce Allah Hz. Peygamber’e: “İşte onun için sen (tevhide) davet et ve emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Onların heveslerine uyma ve de ki: Ben Allah’ın indirdiği kitaba inandım ve aranızda adaleti gerçekleştirmekle emrolundum...” (eş-Şûrâ 42/15) diye hitapetmiş, müminlere de: “Ey iman edenler, Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman ediniz. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve kıyamet gününü inkâr ederse tam mânasıyla sapıtmıştır.” (en-Nisâ 4/136) buyurarak, kitaplara inanmanın bir iman esası olduğunu belirtmiştir.

İlâhî kitaplar doğrudan Allah katından gelir. Bu bakımdan hem söz hem de mâna açısından Allah kelâmıdır. İlâhî kitapların hedefi ise insanlığı sapıklıktan kurtarmak, hidayete, iyiliğe, aydınlığa çıkarmak ve sonunda iki dünyada mutlu kılmaktır.Rabbim bizleri indirdiği kitaplarına gönülden bağlanan devamlı okuyan ve anlamaya çalışan kullarından eylesin...Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi